Onze Kwaliteitslounge

voor onze Maatschappelijke agenda

welzijnskwartier-logo
kwaliteit-en-innovatie-standaard-WZK

Onze Standaard:
Kwaliteit & Innovatie

Wij leven in een dynamische tijd. Online boodschappen, Tinderen voor een partner, overvloed aan banen, elektrisch rijden, (mantel)zorgverlof, curling ouders die het vallen voor het opstaan voorkomen en geen verplichte bardiensten meer bij de club. Een geweldige tijd, toch? Nou, niet voor iedereen. Zekerheden verdwijnen. De kloof tussen de haves en have-nots groeit. Verenigingen smeken om vrijwilligers. Laaggeletterden verdwalen online. Jongeren kampen met problemen. De zorg is overbelast. Polarisatie stijgt. En zelfs welvarende groepen ervaren armoede. De uitdagingen zijn groot, zonder simpele oplossingen. Maar één ding is zeker: samen komen we verder. Wij zijn de motor achter impact. We zijn koploper in het sociale domein. Waarom? Omdat kwaliteit, professionaliteit en innovatie in onze genen zitten.

Hoe wij bouwen aan de meest inclusieve regio van Nederland

kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk

Onze garantie voor topkwaliteit

Kracht van mensen

Wij zien de kracht in iedereen

Preventie eerst

Voorkomen is beter dan genezen

Bewezen interventies

Altijd op basis van wat werkt

24/7 Verantwoording

Altijd en overal aanspreekbaar

Kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk – onze garantie

Sociaal werkers maken dagelijks het verschil voor mensen die het nodig hebben. Het kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk benadrukt het vakmanschap van onze professionals. Alleen de beste sociaalwerkorganisaties ontvangen dit eigentijdse keurmerk, dat opdrachtgevers, partners en bewoners toont wat we waard zijn. Het biedt zekerheid over de kwaliteit van ons werk en onze werkprocessen. De certificering en tweejaarlijkse audit geven onszelf ook de juiste verbeteradviezen. Het keurmerk is geen éénmalige prestatie, maar geeft richting aan permanente optimalisering van ons werk. Het kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk is de norm voor kwaliteit in ons werk.

Check audit-filmpje

Sterk-Sociaal-werk-logo

Bewezen interventies – op basis van wat werkt

Vergeet de geitenwollen sok en gezellige bingo-avonden. Wij gaan allang voor échte impact. Met bewezen interventies en proven-preventie-technologie maken we blijvend verschil. Bijna alles wat we doen is wetenschappelijk onderbouwd, super effectief en gericht op duurzame resultaat. We gebruiken de nieuwste inzichten om problemen te voorkomen. Vanuit onder andere Positieve Gezondheid, Presentie en Vroegsignalering organiseren we activiteiten om alles en iedereen in hun kracht te zetten. Niet door te ‘pamperen’ of als moraalridder op te treden, maar door die kracht van inwoners, organisaties, scholen, verenigingen en bedrijven te zien, te benutten en te ontwikkelen.

Meer over onze Methodieken & Interventies

Topkwaliteit door topscholing

Sociaal werk is topsport. En daar hoort topscholing bij. Met continue training en bijscholing houden we medewerkers op topniveau. Zo blijven ze op de hoogte van de nieuwste inzichten en interventies. Denk hierbij ook aan Asset Based Community Development (ABCD), waarbij we sterke punten van de gemeenschap benutten en versterken. Door te investeren in de ontwikkeling van mensen, zijn kwaliteit en professionaliteit geen loze beloften, maar zekerheden voor opdrachtgevers en partners. Dat we veel belang hechten aan scholing blijkt ook uit onze eigen Welzijnskwartier Academy, waar medewerkers een deel van hun scholingsbudget kunnen spenderen.

Meer over onze Welzijnskwartier Academy

WZK-academy
intergraal-werken

Geen hokjes denken – Integraal werken

Onze sociaal werkers en vrijwilligers zijn actief in alle wijken en buurten. Op straat, online en in Huizen van de Wijk. We weten als geen ander wat er leeft en signaleren knelpunten razendsnel. Hoewel we opdrachten soms in ‘hokjes’ krijgen, ligt onze kracht juist in integraal werken. Wij zien de samenhang tussen bewegen en eenzaamheid, tussen ontmoeting in de wijk en het voorkomen van dure zorg, tussen overbelaste mantelzorgers en vrijwilligerswerk, tussen cultuur en welzijn (Kunst Op Recept), tussen beweegarmoede bij kinderen en gezinnen met verslavingszorg, tussen sociale media en schooluitval etc. Onze integraliteit is niet alleen efficiënt, maar ook effectief.

Meer over Transformaties

Innovatie – We zijn gek op proeftuinen

We love innovation. Daarom bouwen we aan nieuwe relaties en netwerken. En ondersteunen we inwoners en partners met frisse tools. Onze sociaal werkers worden nog wel eens verward met activiteitenbegeleiders, maar we zijn zoveel meer dan dat. Geen proeftuin voor het vinden van grote en kleine maatschappelijke antwoorden is ons te gek. Sterker, de uitdagingen in zorg en welzijn schreeuwen om sociale innovaties en nieuwe samenwerkingsverbanden. Onze stem is daarbij onmisbaar. Want het betrekken van inwoners zit in onze haarvaten. Van Welzijn op Recept tot voorlichting over sexting tot welzijnsapps, wij doen graag mee met het verbeteren van nieuwe methodieken.

Bekijk onze innovatieve projecten

innovatie-wzk
samenwerken-wzk

Samenwerken – lokaal, regionaal en landelijk

Zeg je ‘Samenwerking’ in de Duin- en Bollenstreek, dan zeg je Welzijnskwartier. Wij kunnen onze regio niet in ons eentje leefbaarder, gezonder en inclusiever maken. Sterker nog, vaak hebben inwoners en partners meer expertise over een onderwerp. Maar wij zijn extreem goed in het faciliteren en ondersteunen, zodat anderen kunnen floreren. Dit doen we op alle niveaus: straat, wijk, dorp, gemeente, regio en landelijk. Noem ons gerust een verbinder. Om dit laatste kracht bij te zetten, organiseren we steeds vaker zelf bijeenkomsten voor Wonen, Welzijn en Zorg en is er nauwelijks meer een paneldiscussie bij Sociaal Werk Nederland waar we niet voor gevraagd worden. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Lees ons Strategisch beleidsplan

“Welzijnskwartier is dé zichtbare en lerende kennis- en netwerkorganisatie op het gebied van welzijn in de Duin- en Bollenstreek … en als het even kan ook daarbuiten.”

— Directeur-bestuurder Welzijnskwartier

KPI-en-meer

Doen we het goede goed? – hoe we ons verantwoorden

We werken met belastinggeld en willen ons daar graag op een zinvolle manier voor verantwoorden. Natuurlijk turven we veel, evalueren we grondig, praten we op alle niveaus met opdrachtgevers en zetten we resultaten in dashboards. Maar onze impact op het leven van inwoners is niet altijd in harde cijfers uit te drukken.

Wij zijn geen duizenddingendoekje dat de boel wel even oppoetst. Daarvoor zijn de maatschappelijke uitdagingen te groot. Tegelijkertijd bereiken we veel inwoners die een extra duwtje nodig hebben. Hoe dat duwtje eruitziet, tonen we in onze rapportages met cijfers en verhalen. Cijfers over activiteiten en verhalen over onze impact op wijken en individuen.

SROI – tussen de 3 en 6 euro

Steeds meer koepelorganisaties en kennisinstituten drukken hun maatschappelijke opbrengst uit in Social Return On Investment (SROI). Alles bij elkaar opgeteld levert 1 euro investering in sociaal werk tussen de 3 en 6 euro op. De grootste winst zit in het voorkomen van dure (jeugd)zorg. Need we say more?

“Verantwoording gaat over KPI’s, rapportages en evaluaties, maar bovenal over vertrouwen. Vertrouwen in dat we het goede goed doen. Bij ons mag je iedere medewerker 24/7 vragen naar het Waarom: waarom doe je wat je doet? Meer transparantie en directe verantwoording dan dat kunnen we niet bieden.”

— HR-manager Welzijnskwartier

Transformeer met ons mee

Misschien denk je na deze pagina dat Welzijnskwartier helemaal het mannetje (m/v/🌈) is als het gaat om kwaliteit en professionaliteit. Dat klopt ook, maar we zijn er nog niet helemaal. Er zijn nog inhoudelijke hobbels te nemen. In onze eigen organisatie, in onze sector en in ons land. Dit zijn 4 transformaties waar we snoeihard aan werken.

zorg-naar-gezondheid

Van zorg naar welzijn

Iedereen heeft z’n mond vol over welzijn en preventie. En toch gaat er nog steeds ruim 100 miljard naar ‘harde’ (jeugd)zorg en slechts 3 miljard naar preventie bij sociaalwerkorganisaties. En na iedere overschrijding van de jeugdzorgkosten, wordt er met minimaal een schuin oog gekeken naar ‘waar kunnen we snijden in welzijn?’ Dit kunnen en moeten we beter regelen samen.

zorg-naar-gezondheid

Van individu naar collectief

Met sociale wijkteams bieden we laagdrempelige oplossingen voor veelkomende wijkproblemen en sluiten we aan op bestaande initiatieven. Dit blijkt vaak effectiever dan individuele hulp. Concreet kan dat ook met bijvoorbeeld de Comfortwoning over eHealth in Katwijk. Deze transformatie staat nog in de kinderschoenen en blijkt in de praktijk nog niet zo makkelijk.

zorg-naar-gezondheid

Van zorg naar gezondheid

Een voorbeeld: stilzitten is één van de grootste bedreigingen voor ieders gezondheid. Elk extra kwartiertje bewegen per dag levert flinke winst op als het gaat om cholesterol, bloeddruk, diabetes, botontkalking, depressie, eenzaamheid, Alzheimer en vallen met ernstig letsel. Met onder andere De Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland Noord en Lekker In Je Vel (LIJV) laten we jong en oud letterlijk meer bewegen.

zorg-naar-gezondheid

Van handarbeid naar digitale ondersteuning

In het sociale domein maken we nog niet optimaal gebruik van alle digitale mogelijkheden. Ook wij kunnen onze werkprocessen meer digitaal monitoren en in ons dagelijkse werk meer gebruikmaken van apps en AI. Denk aan chatbots voor sommige welzijnsvragen, beweegapps voor Vitality Clubs en online vragenlijsten voor interventies. #Komtgoed.

“Als we willen dat jongeren geen verkeerde keuzes maken, moeten we dicht bij ze blijven. Onze docenten gaan niet op huisbezoek en lopen niet in de wijk. Voor de leefgebieden buiten school hebben we professionals nodig die het gesprek met jongeren aangaan. Daarom dus jongerenwerkers op onze school.

— Schooldirecteur

Organogram-WZK

Kwaliteit in onze genen

Wij zijn doeners en houden niet van managementjargon, maar ontkomen daar rond ‘kwaliteit in onze genen’ niet helemaal aan. Hou je vast. Onze sociaal werkers werken zelfsturend in wijkteams en vakgroepen. Met minimale overhead, volgens de benchmark, zetten we middelen optimaal in. Het MT ondersteunt met strategie, innovatie en communicatie.

Teams maken hun eigen jaarplannen en monitoren zelf de doelen. Gedegen intervisie houdt ons scherp. Zo blijft kwaliteit een continu onderdeel van ons lerende vermogen. Onze RvT, OR en vrijwilligerspanel houden ons op koers.

werkgeluk

Onze organisatiestructuur en cultuur zorgen voor vakmanschap én werkgeluk. Dit laatste blijkt uit ons lage verzuim en verloop, en het gemak waarmee we de beste sociaal werkers aantrekken en behouden. Onze passie en professionaliteit vallen op.

Gwen_Spies_Welzijnskwartier

We blijven dè experts in welzijn en preventie

Stap voor stap ontwikkelt Welzijnskwartier zich tot de grootste en belangrijkste kennis- en netwerkorganisatie voor welzijn in de Duin- en Bollenstreek. Hiermee zetten we vol in op preventie, eigen kracht en een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet, erbij hoort en ontmoet. Voorkomen is hierbij belangrijker dan genezen. Onze ambities zijn groot. Welzijn is namelijk belangrijker dan ooit. Misschien wel ons hoogste goed. 

Om de klant- en medewerkerstevredenheid hoog te houden, kunnen we geen dag verslappen in de kwaliteit van onze dienstverlening. Speciaal daarvoor hebben we ons eigen ontwikkelcentrum opgericht. Vanuit de Welzijnskwartier Academy bieden we up-to-date trainingen, workshops, trendanalyses en leerateliers, voor interne en externe stakeholders.